Matthers

Din lumea celor netrebnici, o lumina se arata

Arsenie Boca, acest Chuck Norris al cre(s)tinismului romanesc.

| 0 comments

Incep prin a spune ca nu sunt ateu. Poate agnostic. Cred intr-o forta superioara, dar nu cred ca o cheama Dumnezeu, Allah, Buddha, Thor, The Flying Spaghetti Monster  sau o alta denumire inventata de oameni.

In schimb cred ca orice eveniment, fapta, actiune, obiect are o explicatie fizica-chimica, fie ca o putem intelege sau nu, fie ca este cunoscuta sau nu.

Tocmai de aceea nu cred in miracole, minuni dumnezeiesti si alte evenimente considerate a fi sfinte.  Oamenii care cred in astfel de lucruri, fara a incerca sa le inteleaga explicatia stiintifica, ar trebui sa isi cumpere icoane cu Houdini si sa isi faca cruce de cate ori trec pe langa un spectacol de magie. Macar magicienii iti cer bani in mod cinstit, spre deosebire de reprezentantii cre(s)tinismului romanesc.

Transformarea apei in vin? Magie sau exagerare a povestitorilor.

O cruce intr-o buturuga? Infiltrare de apa, viermi care au vrut sa faca misto de cre(s)tini si s-au miscat in forma crucii.

Icoana plangatoare? O teava stricata deasupra ei, condens, etc.

Apa sfintita, icoane facatoare de minuni, atingeri magice? Placebo.

 

In liceu, profesorul de religie ne explica cum corpul sfintilor nu putrezeste. Cand i-am spus ca poate e de la consumul de E-uri si ca intr-o poza cu nu stiu ce sfant, acela avea o culoare cam verzuie, m-a facut nesimtit.

In ultima perioada aud tot mai des acest nume, insotit de notiunea de “minune”/”miracol”, in 90% din cazuri din gura unor oameni care n-au terminat 8 clase, in general oameni ingusti la minte, care nu vor sau nu sunt capabili sa analizeze faptele, fiindu-le suficient ce le spune preotul.

 

Arsenie Boca a devenit Chuck Norris-ul cre(s)tinismului romanesc pentru ca tot ce se intampla e datorita lui. A crapat un nene un lemn si-a gasit o cruce? Minune de la Arsenie Boca. A dat o femeie cu aspiratorul prin casa? A gasit figura lui Arsenie Boca in praf.

Iar mai nou se pare ca Arsenie Boca s-a saturat de Rai si vrea sa vina din nou pe pamant, sub forma de Zombie. Altfel nu inteleg de ce i-a poruncit acestui om cu discernamant, academician eminent, intreg la cap, respectabil, sa-l dezgroape.

Politia se pare ca lucreaza insa pentru diavol, pentru ca nu l-au lasat sa-l scoata pe “Sfantul” din groapa.

Precum domnul respectabil de mai sus, fac si eu apel la toti cre(s)tinii din tara noastra, in frunte cu sfintii ce-or fi ei, patriarhi, preoti, purtatori de cruci, sa mearga la mormantul lui Arsenie Boca si sa-l scoata din mormant. Daca el vrea pe pamant, ar trebui sa i se permita.

PS: Pot accepta ca a fost un om inteligent, precum multi alti preoti. Ca a facut fapte nobile, hranit copii, ajutat oameni(naterial si spiritual), scris carti, citate samd , dar nu pot accepta ca e facator de minuni. El sau alta prezenta cosmica descrisa in Biblie.

 

Leave a Reply